Hvad er et implantat?

Et implantat er en kunstig tandrod, der er fremstillet af metallet titan. Titan er et vævsvenligt materiale, der har den egenskab, at knoglen vokser fast til implantatets overflade. Implantater indsættes i kæbeknoglen, hvor der er mistet en eller flere tænder. Praktisk talt alle implantattyper, der indsættes i dag, er skrueformede. I lighed med andre skruetyper udbores der i knoglen til en diameter, der er en anelse mindre end gevindets diameter. Herved sikres det, at implantatet er stabilt, når det skrues i og i den efterfølgende helingsperiode. Implantater findes i forskellige længder og diametre, alt efter hvilke tænder de skal erstatte, pladsforholdene, og hvilken type krone/bro/protese de skal holde fast.

Implantaterne anvendes til at fastgøre enkelttandskroner eller broer – begge fastsiddende løsninger – eller som forankring for aftagelige proteser, der typisk vil blive holdt fast på implantaterne ved hjælp af trykknapper på implantaterne. En implantatkonstruktion består oftest af tre dele.

  • Fikstur: Selve implantatet, som er en kunstig tandrod i metallet titan.
  • Abutment: En forbindelsesdel, som er den del, man sætter kronen, broen eller protesen fast på.
  • Suprastrukturen: En krone, bro eller protese, som er det man tygger og smiler med.

Erstatning af mistede tænder med implantater er i dag en almindelig anerkendt behandlingsmulighed. I princippet kan næsten alle få foretaget implantatbehandlinger. Der kan dog være visse forhold, der gør, at en implantatbehandling ikke er velegnet. Læs mere under alternativer.

Implantattyper

Fordelen ved veldokumenterede implantatsystemer er, at ethvert implantat kan følges fra ”råstof” til endeligt implantat og er omfattet af en lang række kontrol- og sikkerhedsforanstaltninger. Det er velkontrolleret, at de individuelle dele passer optimalt sammen. Det man betaler ekstra for, er den omfattende forskning både ved laboratorieforsøg, dyreforsøg og kliniske forsøg, der er udført, før implantatet kommer på markedet. Det er vigtigt at få oplysninger om, hvilken implantattype der planlægges indsat. Særligt er det vigtigt, at forskellige implantatsystemer ikke blandes sammen. Nogle implantatfirmaer hævder, at deres kopiprodukter passer til andre implantatsystemer. Dette passer ikke! Implantater bliver udsat for hård og gentagen belastning under tygning, hvilket kræver, at implantatdelene passer præcist sammen. Hvis der har været anvendt forskellige produkter i en behandling, vil al firmagaranti for behandlingen bortfalde. Det kan være en god idé at sikre sig, inden behandlingen går i gang – ikke mindst for at opnå et bedre sammenligningsgrundlag, hvis man har fået forskellige prisoverslag fra flere tandlæger.

Hvis man er i tvivl om dokumentationen for det implantatsystem, der planlægges anvendt, kan man bede tandlægen om at uddybe dette eller søge råd hos en anden tandlæge.